Značení alergenů

směrnice 1169/11 EU článek 21

ČR  – Vyhláška 113/2005 Sb. O  způsobu označování potravin a tabákových výrobků,§ 8 odstavec 10.

___________________________________________________________________________________________

1)   Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich

2)   Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život

3)   Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život

4)   Ryby a výrobky z nich

5)   Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z  nich – patří mezi potraviny ohrožující život

6)   Sójové boby ( sója ) a výrobky z nich

7)   Mléko a výrobky z něj – patří mezi výrobky ohrožujíci život

8)   Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

9)   Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob ( LUPINA ) a výrobky z něj

14) Měkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek:

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování. Dne 13.12.2014 bude označena přítomnost alergenu na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku v MŠ , ZŠ a na webu ŠJ je vyvěšen seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.